ZO MAAK JE DE BRIL SCHOON

Een vlekje hier, een pluisje daar en nog erger: vingerafdrukken. Een bril is een alledaags accessoire die zo nu en dan onderhoud nodig heeft. Sterker nog, wanneer je een bril goed onderhoud gaat deze ook langer mee en heb je een betere kijkbeleving. Maar hoe doe je dat goed en zonder je bril te beschadigen? In deze blog leg ik je alles uit over het schoonmaken, reinigen en onderhouden van je bril à la TIJS.

Cleaning1

GOED OM TE WETEN VÒÒR HET POETSEN

Misschien geen nieuws voor jou, maar het zal je verbazen hoe vaak dit nog gebeurt; leg de bril nooit op de glazen neer. Bij het verschuiven van de bril kunnen namelijk krassen ontstaan en dit is zonde van je kijkervaring.

Houd de bril vast tussen de glazen en niet bij de veren. Deze manier heeft de minste kans op beschadigingen.

 

WAAROM IS HET BELANGRIJK OM MIJN BRIL SCHOON TE MAKEN?

Je bril is een alledaagse accessoire en dus vangt het snel bacteriën en vuil van buitenaf. Het goed schoon  maken/houden bevorderd de levensduur van de bril.

 

HOE MAAK IK MIJN BRIL SNEL SCHOON?

De beste manier om je bril even snel schoon te maken is de bril onder lauwwarm water te houden en vervolgens weer droog te maken met een wasverzachter-vrij stuk stof. Denk hierbij aan een doek of de onderkant van je schone shirt.

 

Tip! Papieren zakdoeken, keukenrol en papieren brillendoekjes. Deze doekjes bevatten vaak houtvezels die de brillenglazen blijvend beschadigen. Nièt doen dus.

 

HOE KAN IK MIJN BRIL GRONDIG REINIGEN? 

  1.  Begin met de harde stofdeeltjes, die krassen kunnen veroorzaken, van de bril te spoelen. Doe dit door de glazen onder stromend, handwarm water te houden.
  2.  Vervolgens kan je het montuur reinigen met lauwwarm water en eventueel een zachte zeep (zonder citroenzuur)
  3.  Droog de bril hierna af met een schone zachte doek. Pak een die zonder wasverzachter gewassen is, om een wazige zeem op de brillenglazen te vermijden.

 

Ik krijg ook vaak de vraag of je je bril kan schoonmaken met huishoudelijke schoonmaakmiddelen of azijn. Het antwoord is een dikke NEE. Agressieve stoffen kunnen brillenglazen blijvend beschadigen, dus gebruik dit niet.

 

Tip! Vermijd zoveel mogelijk contact met aceton, parfum, haarspray, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, citroenzuur etc.

 

Cleaning 2

HOE KAN IK MIJN BRIL GOED ONDERHOUDEN?

  1. Vermijd agressieve stoffen tijdens het huishouden, zodat de coating niet kan worden aangetast.
  2. Zorg voor een briletui in de juiste grootte. Tegenwoordig zijn moderne monturen van sterke materialen gemaakt, desondanks zijn ze toch vaak kwetsbaar. Een montuur is natuurlijk zo licht mogelijk gemaakt om het maximale comfort te bieden. Het gebruik van een stevige en passende brillenkoker zorgt voor de beste bescherming.
  3. Pas op voor grote temperatuurverschillen. Draag de bril bijvoorbeeld niet in de sauna. Door een te hoge temperatuur kan de coating los laten.

 

Tip! Dagje sauna? Berg je bril op in je mooie brillenkoker. Laat’m niet op of in het dashboard van de auto liggen om temperatuurverschillen te vermijden.

 

Oeps… Ergens tegen aan gestoten? Het kan zijn dat de bril nu niet helemaal meer lekker zit. Ga er niet zelf aan zitten sleutelen. Kom gerust langs, dan zal ik er even naar kijken!